Glulam lemn lamelat incleiat - Euroglulam Srl

Prima pagină Tehnologie

Tehnologie glulam

Ce este glulam?

Cheresteaua laminată lipită (glulam) este un produs industrial din lemn în scopul susţinerii de încărcătură. Glulam constă din cel puţin trei plăci uscate din lemn de esenţă moale, care sunt lipite împreună de-a latul. Deoarece acesta este clasificat ca rezistent şi cizelat prin laminare, solicitarea sa admisă la încovoiere este cu până la 50% mai mult decât solicitarea admisă la încovoiere a lemnului masiv utilizat în mod obişnuit. Ca rezultat al procedurii de producţie elementele glulam au deformaţii de micşorare mai mici şi o rezistenţă mai mare la crăpare.

În afară de grinzile drepte simple cu secţiune transversală rectangulară, elementele cu diferite secţiuni transversale sau în formă curbată sunt obişnuite. Elementele curbate spaţial sau răsucite pot de asemenea fi fabricate.

Producţie

Uscarea plăcilor

Uscarea plăcilor

Plăcile din esenţă moale sunt uscate până la un conţinut de umezeală de aproximativ 12% şi apoi rindeluite.

Clasificarea rezistenţei

Clasificarea rezistenţei

Plăcile uscate rindeluite sunt clasificate după rezistenţă fie vizual, fie mecanic. Pentru lamelele externe ale glulam-ului se iau în considerare cerinţe suplimentare privind aspectul extern a glulam-ului.

Tăierea nodurilor şi a altor defecte ale lemnului
Tăierea nodurilor şi a altor defecte ale lemnului

Tăierea nodurilor şi a altor defecte ale lemnului

Secţiunile plăcilor cu defecte de lemn care au o influenţă semnificativă asupra rezistenţei sau aspectului exterior cum ar fi noduri, răşină sau coajă înfundată sunt tăiate de pe placă în funcţie de clasa de rezistenţă şi clasa suprafeţei. Plăcile sunt unite de-a lungul ca o lamelă teoretic infinită folosind îmbinări în dinţi (unite prin lipire între marginile a două plăci, având formă asemănătoare cu o mână.)

Rindeluirea lamelelor

Rindeluirea lamelelor

După ce îmbinarea în dinţi s-a întărit lamelele sunt rindeluite la o grosime de până la 45 mm.

Lipiciul se aplică pe partea mai lată a marginii lamelei.

Adezivul se aplică pe partea mai lată a marginii lamelei.

Presare

Presare

Cel puţin trei lamele sunt stivuite şi presate fie într-o presă dreaptă sau curbată.

Rindeluirea glulam-ului

Rindeluirea glulam-ului

După ce liniile de adeziv s-au întărit glulam-ul brut este de obicei rindeluit şi teşit.

Asamblare de fabrică şi detalii suplimentare

Asamblare de fabrică şi detalii suplimentare

În majoritatea cazurilor elementele de glulam sunt tăiate la dimensiunea lor finală iar îmbinările sunt fixate în fabrică. Dacă este necesar elementelor li se aplică tratament de conservare sau înveliş temporar împotriva influenţei directe a intemperiilor pe parcursul construcţiei, iar elementele sunt înfăşurate în material de ambalare.

Liniile de adeziv sunt foarte subţiri. Porţiunea de adeziv în elementele de glulam este mai puţin de 1 %.

Glulam devine rezistent şi cizelat prin laminare. De aceea rezistenţa de încovoiere admisă este cu până la 50% mai mare decât rezistenţa de încovoiere admisă la lemnul masiv utilizat în mod obişnuit.

Ca rezultat al procedurii de producţie elementele glulam sunt deformate mai puţin prin micşorare şi au o rezistenţă mai mare la crăpare. Deoarece lamelele simple sunt foarte flexibile dacă nu sunt legate împreună, este foarte uşor de produs elemente glulam curbate. Elementele curbate spaţial sau răsucit necesită eforturi mai mari.