Glulam lemn lamelat incleiat - Euroglulam Srl

Prima pagină Technologia

Rétegelt-ragasztott faszerkezet technólogiája

Mi az a rétegelt-ragasztott fa?

A rétegelt-ragasztott faszerkezet (GluLam) egy ipari, teherhordó fatermék. A ragasztott fa legalább három, lapjával összeragasztott, száraz puhafalemezből áll. Mivel a szerkezet szilárdság szerint osztályozott és rétegezés útján finomított, megengedett hajlítófeszültsége akár 50%-kal magasabb, mint az általában használt tömörfa megengedett hajlítófeszültsége. A gyártási folyamat eredményeképpen a ragasztott fa szerkezeti elemek esetében kevesebb a zsugorodás okozta elváltozás, repedésállóságuk pedig magasabb.

Az egyszerű, egyenes, négyszögű szelvényű gerendák mellett a különleges szelvényű vagy íves alakú szerkezetek is gyakoriak. Térben görbített vagy sodort szerkezeti elemeket is elő lehet állítani.

Gyártás

Uscarea plăcilor

A lemezek szárítása

A puhafalemezeket körülbelül 12%-os nedvességtartalomig szárítják, azután pedig legyalulják.

Clasificarea rezistenţei

Szilárdság szerinti osztályozás

A legyalult, megszárított lemezek vizuálisan vagy mechanikusan kerülnek osztályozásra, szilárdság szerint. A ragasztott faszerkezet külső lamellái esetében, a glulam külső megjelenésére vonatkozó további követelményeket is figyelembe vesznek.

Tăierea nodurilor şi a altor defecte ale lemnului
Tăierea nodurilor şi a altor defecte ale lemnului

A göcsök és egyéb fahibák levágása

Azokat a szakaszokat, amelyeken olyan fa-hibák, például göcsök, gyanta- vagy kéregcsomók, vannak, amelyek jelentősen befolyásolják a szilárdságot vagy a külső megjelenést, levágják a lemezekről, a szilárdsági osztály és a felületosztály függvényében. A lemezek fogazott hosszillesztéssel (ragasztott összekötés a két lemez végeinél, amelyek alakja egy kézre hasonlít) vannak összekapcsolva, egy elméletileg végtelen lamellát képezvén.

Rindeluirea lamelelor

A lamellák gyalulása

Miután a fogazott illesztések megkeményednek, a lamellákat akár 45 mm-es vastagságig gyalulják le.

Lipiciul se aplică pe partea mai lată a marginii lamelei.

A ragasztó a lamella szélesebb élére kerül.

Presare

Préselés

Legalább három lamellát helyeznek egymásra és préselnek össze egyenes vagy hajlított présben.
A rétegelt-ragasztott faszerkezetek gyalulása

Rindeluirea glulam-ului

A rétegelt-ragasztott faszerkezetek gyalulása

Miután a ragasztási felületek megkeményednek, a nyers ragasztott fát általában legyalulják és leélezik.
Gyári összeszerelés és további részletmunkák

Asamblare de fabrică şi detalii suplimentare

Gyári összeszerelés és további részletmunkák

A legtöbb esetben a rétegelt-ragasztott faszerkezetek végső méretre vágása és az illesztések rögzítése a gyárban történik. Amennyiben szükséges, a szerkezeti elemek tartósító kezelést vagy az építkezés alatti időjárási hatások ellen védő ideiglenes bevonatot kapnak, azután pedig csomagoló anyagokba csomagolják őket.

A ragasztási felületek nagyon vékonyak. Egy rétegelt-ragasztott faszerkezetben a ragasztó hányada kevesebb, mint 1%

A rétegelt-ragasztott fa szilárdság szerinti osztályozásra és rétegezés révén történő finomításra kerül. Ennek következtében, a megengedett hajlítófeszültsége akár 50%-kal magasabb mint az általában használt tömörfa hajlítófeszültsége.

A gyártási eljárás eredményeképpen a rétegelt—ragasztott fa szerkezeti elemek esetében kevesebb a zsugorodás okozta deformáció, repedésállóságuk pedig magasabb. Mivel az egyes lamellák nagyon rugalmasak, hogyha nincsenek összeragasztva, a hajlított rétegelt—ragasztott fa szerkezeti elemek előállítása nagyon egyszerű. A térben hajlított vagy csavart szerkezeti elemek nagyobb erőfeszítést igényelnek.